Pričekajte..

PROIZVODNJA PRESADNICA U ZAŠTIĆENIM PROSTORIMA

PROIZVODNJA PRESADNICA U ZAŠTIĆENIM PROSTORIMA

Vrlo važan tehnološki postupak u povrtlarskoj proizvodnji je proizvodnja
presadnica. Za proizvodnju kvalitetnih presadnica potrebno je držati se
određenih pravila. Proizvodnja presadnica ne trpi površnost, jer je to
skupa proizvodnja s velikim ulaganjima.
Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, zbog kraćih rokova
plodonošenja i berbe. Presadnice za ranu proizvodnju se uzgajaju u
zaštićenim grijanim prostorima (plastenici, staklenici, klijališta).
U proizvodnji presadnica važno je sljedeće:
1. prije sjetve dezinfekcija prostora i posuda u kojima se uzgajaju
presadnice;
2. sjetva kvalitetnog  sjemena;
3. primjena gotovog supstrata;
4. pridržavanje rokova sjetve;
5. osiguravanje adekvatnih uvjeta: temperature i vlage zraka, temperature i vlažnosti supstrata, pravodobne prve prihrane, preventivnih mjera zaštite i pravi odabir vremena presađivanja.
Za sjetvu se mogu koristiti kontejneri (PVC ili polistirenski), s različitim
brojem sjetvenih mjesta ili PVC lonci različitih dimenzija, ovisno o vrsti
povrća koje se namjerava uzgajati. Prednost uporabe kontejnera je što
se mogu koristiti više puta, uz pažljivo rukovanje i skladištenje u adekvatnom prostoru. Polistirenski kontejneri zadržavaju toplinu i vlagu supstrata, dok PVC kontejneri nemaju tu osobinu.
Prije sjetve, posude treba dezinficirati da bi se
uništili štetnici ili uzročnici bolesti i to potapanjem u otopinu dezinfekcijskog sredstva (registriranog za tu namjenu) u trajanju od oko 20 minuta

U cilju sprečavanja polijeganja presadnica i pojave sjemena korovskih
biljaka u supstratima, za kontejnerski uzgoj presadnica najbolje je koristiti gotovi supstrat. On sadrži osnovne hranjive tvari, koje su potrebne za
početni rast i razvoj presadnica.
Sjetvena mjesta u kontejnerima trebaju biti jednolično popunjena supstratom. Kod ručnog punjenja, supstrat je potrebno lagano pritisnuti radi
istiskivanja zraka.

Nakon sjetve, sjeme treba pokriti s prosijanim supstratom i odmah zaliti. Prije zalijevanja važno je zasijane sandučiće prekriti agril folijom, kako voda ne bi izbacila sjeme na površinu.

Temperaturni uvjeti za uzgoj presadnica su sljedeći: temperatura se
poslije sjetve mora održavati tijekom dana i noći na +30 °C, sve dok
sjeme ne pusti klicu i ne nikne, osim za kupusnjače, gdje je optimalna temperatura između +15 i +20 °C (veća ili niža temperatura negativno utječe na klijanje). Optimalnu vlažnost zraka treba održavati na
50-70 %.
Poslije nicanja, kada biljčice razviju prve prave listove, odnosno visinu
5-8 cm, obavlja se pikiranje (zbog guste sjetve biljke bi se
izdužile) u odgovarajuće kontejnere s različitim brojem sjetvenih mjesta,
u kojima ostaju do sadnje. Pikiranje je mjera kojom se prekida razvoj
centralnog korijena te forsira razvoj bočnih korijena.

Mlade presadnice nježno se i polako vade iz vlažnog supstrata, dijelom
ga ostavljajući oko korijena, kako se isti ne bi oštetio. Pikiranje se obavlja u prethodno pripremljene lonce/kontejnere. Presadnice se pažljivo
stavljaju u novi supstrat, uz lagani pritisak . Nakon pikiranja
lonci/kontejneri mogu se složiti na police ili stolove. Ako se slažu na tlo,
potrebno je postaviti termoizolator. Kao termoizolator najčešće se koristi
stiropor, radi održavanja i kontrole temperature supstrata . Nakon pikiranja, biljke treba zaliti. Svako sljedeće zalijevanje treba obaviti kada je supstrat na granici suhoće.

Kada klice počinju razvijati prve prave listove, odnosno presadnice,
nakon pikiranja zahtijevaju temperature prikazane u tablici:

Temperature danju   Temperature noću
Paprika                        24-27                            15-18
Krastavac                    22-24                            20-22
Rajčice                         22-25                            14-16
Kupusnjače                 15-20                            10-15
Salate                           12-15                               8-10

 

Izvor : savjetodavna.hr / mmn.com

 

Share :

LEAVE YOUR REPLY

0
Košarica